Διάσταση απόψεων θεσμών - κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Βαθύ χάσμα χωρίζει τους δανειστές και την κυβέρνηση για τη διαχείριση του νόμου Κατσέλη. Η διάσταση απόψεων έγινε εμφανής ήδη από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, αν και το θέμα αυτό αλλά και το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει την αυριανή συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως με την πρότασή της αυτή θα καλυφθεί το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που είτε έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το euro2day,  αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη.

Ωστόσο το μείζον θέμα είναι η συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δανειστές ζητούν την πώλησή τους, κάτι που φαίνεται να έχει εν μέρει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά. Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αγορές

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μεσημεριανής συνάντησης του Υπουργού με τους δανειστές συζητήθηκε η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, εκπτώσεις, οδικό χάρτη για αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θέματα τα οποία έκλεισαν. Σε ό,τι αφορά στις Κυριακές αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε δεύτερο χρόνο παραπέμπονται ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Νο 2 για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, καθώς απαιτούνται μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ που φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές χαρακτηρίστηκε συμβιβαστική από κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

«Εξετάζεται»… η κυβέρνηση

Θέματα φοροδιαφυγής αλλά και το θέμα της μεταφοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων των υποθέσεων του ΣΔΟΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Νωρίτερα, είδαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το ραντεβού να ξεκινά στις 9:00 το πρωί και να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 11:30. Εξερχόμενος ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ήταν «η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Στο πρόγραμμα είναι και συνάντηση με τους Γ. Κατρούγκαλο – Θ. Φωτίου, ενώ το απόγευμα θα γίνει πρώτη αποτίμηση σε συνάντηση των δανειστών με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Αλεξιάδη. Το μενού προσδιορίζεται από τη σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Το Μνημόνιο συνολικά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μακροικονομικών μεγεθών και βέβαια οι φόροι.

Σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές βλέπουν τόσο καθυστερήσεις, όσο και αποκλίσεις. Για παράδειγμα, το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν κουμπώνει ακριβώς στις απαιτήσεις των δανειστών (πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν νέο «πείραγμα» ορισμένων ψηφισμένων διατάξεων). Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, με φόντο διαφωνίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, αντί για τις 15 Οκτωβρίου πάει για το τέλος του μήνα και σε μία σειρά από φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση άλλα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές και άλλα έκανε.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια, το Μνημόνιο προβλέπει ΦΠΑ 23% με έσοδα 148 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ για του χρόνου. Η κυβέρνηση όπως έγινε χθες γνωστό προσανατολίζεται σε καθιέρωση συντελεστή 6% για τα φροντιστήρια και 13% για τα ιδιωτικά σχολεία (τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τον νόμο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για τα προβλεπόμενα έσοδα μετά τις αλλαγές -στον βαθμό που αυτές επικυρωθούν με διάταξη νόμου, διότι επί του παρόντος ο νόμος ορίζει 23% για όλους- και ισοδύναμα για να μπαλώσει τις «τρύπες».

Στο μέτωπο των ενοικίων, το Μνημόνιο επίσης είναι συγκεκριμένο. Με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος, προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος από ενοίκια από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα). Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο της περασμένης εβδομάδας αλλά αποσύρθηκε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα την επαναφέρει σε νέο νομοσχέδιο, αν θα «πειράξει» την κλίμακα με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ή θα φέρει και σε αυτή την περίπτωση ισοδύναμα.

Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο του ΣΔΟΕ. Έως τις 30 Οκτωβρίου προβλέπεται μεταφορά 3.500 υποθέσεων, 500 ελεγκτών και της αρμοδιότητας τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει και επιπλέον η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου τελεί υπό κυβερνητική πίεση να παραιτηθεί.

Για να μη γίνει λόγος για τα πραγματικά δύσκολα μέτρα τα οποία έπονται, όπως το ασφαλιστικό για το οποίο μόλις χθες ο Πρωθυπουργός απέρριψε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Θεωρητικά, έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει εισπράξει 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εγκρίθηκε τον Αύγουστο στη βάση υλοποίησης συγκεκριμένων προαπαιτούμενων και να προετοιμάζεται για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες -και πάλι με την προϋπόθεση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Το σκηνικό διαφέρει σημαντικά καθώς το γεγονός πως δεν έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου οδήγησε σε ματαίωση του προγραμματισμένου EWG. O Αλέκος Φλαμπουράρης, πάντως προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση δήλωσε πως «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με τη διαπραγμάτευση». Τα 2 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν ακόμα μπροστά τους δρόμο. Πόσο δρόμο, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα.