"Καμπάνες" για Starbucks και Fiat Chrysler

Αποζημιώσεις μεταξύ 40 και 60 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν στις φορολογικές Αρχές της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου αντίστοιχα η αλυσίδα καφέ Starbucks και η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, σύμφωνα με νέα βαρυσήμαντη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε πως οι δυο πολυεθνικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί αθέμιτα από αχρείαστες φοροαπαλλαγές.

Η απόφαση της Κομισιόν θέτει ένα σημαντικό προηγούμενο στην διαχείριση των φορολογικών ελαφρύνσεων που προσφέρουν διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις από πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή όχι, θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκέτε Βεστάγκερ, τονίζοντας πως η Χάγη και το Λουξεμβούργο οφείλουν πλέον να ανακτήσουν τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.

Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Οι φοροελαφρύνσεις «μείωσαν πλασματικά το φορολογικό βάρος και για τις δυο εταιρείες και αυτό είναι παράνομο με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Βεστάγκερ.

Αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση της Κομισιόν, η Starbucks κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει έφεση έναντι της απόφασης, τονίζοντας πως για τη δραστηριότητά της στην Ολλανδία της ακολούθησε τους κανόνες της χώρας αλλά και του ΟΟΣΑ. Την «έκπληξή» της εξέφρασε και η ολλανδική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως είναι «πεπεισμένη πως τηρούνται οι υφιστάμενες διεθνείς προδιαγραφές».

Από την πλευρά της, η Fiat Chrysler αρνήθηκε πως έλαβε οιαδήποτε αθέμιτη κρατική βοήθεια από το Λουξεμβούργο.

Πηγή: skai.gr