«Τρέχει» το οικονομικό επιτελείο για ισοδύναμα

Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βρει ισοδύναμα της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφευχθεί η λήψη νέων και προφανώς σκληρότερων μέτρων, ενόψει του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο που αρχίζουν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

Η ανάγκη για εξεύρεση ισοδύναμων, όπως σημειώνει το imerisia.gr, έγινε εμφανής τα τελευταία 24ωρα με το «αλαλούμ» που επικράτησε αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τελικές αποφάσεις περί «τμηματικής» διαμόρφωσής του, που τελικά δημιουργούν μια νέα «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα, ώστε να τηρήσει τα προαπαιτούμενα και να μη βρεθεί υποχρεωμένη να λάβει ακόμη δυσκολότερες αποφάσεις:

– Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ μετά τις αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, έναντι 23% που προβλεπόταν αρχικά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την επιβολή του νέου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

– Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

– Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το ΥΠΟΙΚ είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πριν από την εσπευσμένη απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

– Αντίστοιχα,,για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση αν η κυβέρνηση θέλει τελικά να το διασώσει είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ.

– Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί και εδώ ένα «κενό» 20 εκατ. ευρώ.

– Στα 375 εκατ. ευρώ υπολογίζεται και το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί αν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του αν εφαρμοστεί ή όχι, αποτελεί κοινή η διαπίστωση ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη. Δεν λείπουν μάλιστα φωνές στην κυβέρνηση που κάνουν λόγω για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.

– «Αγκάθι» αποτελούν και οι αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι ασαφές αν κάτι τέτοιο επαρκεί για να κλείσει η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ και σε αυτό το κομμάτι.