"Κουαρτέτο"... για μία υποδόση και 48 "συμμορφώσεις"

Με το “κουαρτέτο” των δανειστών να αναμένεται σήμερα “ορεξάτο” και την Ευρωζώνη να διαρρέει ότι ουσιαστικά δεν “έκλεισε” η υποδόση συσκέπτονται σήμερα, σε λίγες ώρες, από κοινού και υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Ταυτόχρονα σήμερα επανέρχονται και θα παραμείνουν για λίγες μέρες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθορίσουν την ατζέντα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τα ορόσημα που θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euro Working Group αύριο Τετάρτη, το οποίο αφενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Ωστόσο χθες το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ως πηγές δυο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, μετέδωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί αν οι εταίροι θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πρώτη υποδόσης, καθότι το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις.

Οι δυο αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών θα πρέπει να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να δρομολογηθεί η αποδέσμευση των χρημάτων. Πάντως, η εκταμίευση δεν απαιτεί τη σφραγίδα του Eurogroup, αλλά μπορεί να εγκριθεί και από την ομάδα εργασίας Euro Working Group.

Βασική αποστολή των τεσσάρων επικεφαλής των “θεσμών” θα είναι να εξετάσουν «την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με ειδική αναφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την προοπτική της πρώτης αξιολόγησης», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, Ακίκα Μπράιντχαρτ.

Προσέθεσε πως οι θεσμοί αυτή τη στιγμή «εξετάζουν τη συμμόρφωση» της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη εκκρεμούσα υποδόση, ύψους 1 δισεκ. ευρώ, η κ. Μπράιντχαρτ αποσαφήνισε πως για την εκταμίευσή της θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, τα οποία αναμένεται να περιέχουν μέτρα για την διοίκηση των τραπεζών.

Όπως είπε η κ. Μπράιντχαρτ η δεύτερη δέσμη μέτρων αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ