Το πολυνομοσχέδιο ικανοποιεί μόλις το 30% των προαπαιτούμενων
Μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα σπριντ προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα των δανειστών ώστε να αποφευχθεί νέα καθυστέρηση στη διαδικασία. Και αυτό καθώς ήδη, σύμφωνα με την Καθημερινή, διαπιστώνονται προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ώστε να “εκτελεστεί” πλήρως η πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους των υποχρεώσεων της χώρας μας πριν την πρώτη αξιολόγηση.
Η καθυστέρηση είναι τέτοια που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως έγραφε η γερμανική έκδοση WirtschaftWoche, θεωρούν ρεαλιστικό η αξιολόγηση να γίνεται μέσα στο Δεκέμβριο και όχι το Νοέμβριο. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Καθημερινή το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.
Μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτης εργασίας αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την κόντρα κυβέρνησης – Κατερίνας Σαββαΐδου να ρίχνει σκιά και να δημιουργεί φόβους ότι τα πράγματα μπορεί να κολλήσουν. Ωστόσο, και σε άλλα υπουργεία παρατηρείται καθυστέρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο πρώτος έλεγχος.
Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Όμως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της. Πάντως, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Ενδεικτικά, θα πρέπει να εκδοθούν και να πραγματοποιηθούν:
• Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
• Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.
• Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.
• Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επίσης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.
Πάντως, ανεξαρτήτως του πότε τελικά θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις στο πρόγραμμα των θεσμών περιλαμβάνεται η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους θα είναι ολιγοήμερη (αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 3 ημέρες) και εκτός από τις επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί να έχουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου (Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας κ.λπ.).