Αν και η ψηφιακή μεταμόρφωση της Κίνας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ίδια με 632 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου. Μάλιστα, το 2013 κατεγράφησαν συνολικά 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.
Στα επόμενα χρόνια, όταν οι τομείς της μεταποίησης και της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις του Διαδικτύου η Κίνα αναμένεται να αλλάξει το τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνει τις επιχειρηματικές της κινήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα του McKinsey Global Institute στο οποίο διευθυντής είναι ο Jonathan Woetzel και βασικός συνεργάτης ο Jeogmin Seong, το διαδικτυακό εμπόριο και οι καινοτομίες που παρέχει το internet, όπως η ανάλυση «μεγάλων δεδομένων» («big data»)είναι δυνατόν να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας έως και 22% μέχρι το 2015. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται η υιοθέτηση μιας ευνοϊκής πολιτικής από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, η εναρμόνιση των επιχειρήσεων με την ψηφιακή τεχνολογία και βέβαια η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων.
Η ένταξη των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο θα επιφέρει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, την εύρεση νέων τρόπων συνεργασίας και την επέκταση των προσβάσεών τους μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, οδηγώντας τελικά στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας. Να σημειωθεί πως από το 2012 μόλις το ένα τέταρτο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για λειτουργίες όπως οι προμήθειες, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ.
Για παράδειγμα αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα σπίτι μπορεί να κάνει την αναζήτησή του μέσω ιστοσελίδων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες καταχωρήσεις και διαφημίσεις. Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής αναζήτησης σπιτιού μειώνεται το κόστος μάρκετινγκ και των κατασκευαστών, καθώς οι διάφορες επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν τα υλικά και τον εξοπλισμό που θέλουν σε πλατφόρμες e-commerce, μειώνοντας το κόστος αγορών από 5% έως 30%, ενώ εντοπίζεται πιο εύκολα ο ιδανικός αγοραστής. Επίσης, οι κυβερνήσεις μπορούν να διεξάγουν δημοπρασίες. Μάλιστα, η ιστοσελίδα διαδικτυακών αγορών, Taobao, έχει δημιουργήσει μια σχετική πλατφόρμα. Τέλος οι εργολάβοι μπορούν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους των συγκροτημάτων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, εργασίες συντήρησης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη τους.
Πλέον στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτών και e-εμπόρων, που προάγει τη διαφάνεια των συναλλαγών. Όσον αφορά την αγορά οχήματος μέσω διαδικτύου, όλες οι πληροφορίες που αναζητά ο υποψήφιος αγοραστής είναι διαθέσιμες στον παγκόσμιο ιστό. Αξίζει να αναφερθεί ότι διαφυλάσσονται οι δανειστές, καθώς με τα νέα εργαλεία του διαδικτύου μπορούν να ερευνήσουν το πιστωτικό ιστορικό του δανειολήπτη. Απόρροια αυτού θα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων στις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, κάτι που θα αναγκάσει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη λειτουργία τους.
Το e-tailing (το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές άμεσα, ταχύτατα χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους. Επιπροσθέτως, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων, καθώς αναγκάζει τις εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ τους ασκεί πιέσεις, ώστε να μειώσουν το κόστος. Τέλος, με την χρήση τεχνολογιών internet τους ασκεί πίεση για να κάνουν αποτελεσματικότερες τις back-office και τις εφοδιαστικές λειτουργίες. Να σημειωθεί πως, ενώ ζούμε στην εποχή της μαζικής παραγωγής προϊόντων, το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να συλλέγουν πληροφορίες για τους αγοραστές και να παράγουν εξειδικευμένα αγαθά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.