Στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του Π. Σκουρλέτη οι αγωγοί TAP και IGB

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και  ΙGB (σ.σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας) εξετάστηκε στις σημερινές κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν και την Βούλγαρο ομόλογο του, Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και δήλωσε ότι «ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι».

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι «επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη για την Ελλάδα». Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη. Από την πλευρά των ΗΠΑ ο κ. Χοχστάιν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή».

Σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, ο κ. Σκουρλέτης εστίασε στη χρηματοδότηση του έργου και στη βιωσιμότητά του και σημείωσε ότι «ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια» μετά την συνάντηση με την υπουργό της γειτονικής χώρας.

Καταλήγοντας ο κι. Σκουρλέτης τόνισε ότι «υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα» και διευκρίνισε ότι αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό.