Τρ. Αλεξιάδης: Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις στα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου άφησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι “δεν είμαστε ευτυχισμένοι για τη φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Με βάση το νόμο 4336, τη συμφωνία, είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις” και ανέφερε ότι “πάρα πολλά από τα μέτρα που έχουμε μπροστά μας είναι μέτρα που πρέπει να τα κάνουμε αναγκαστικά, δεν είναι μέτρα πολιτικής επιλογής”.

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν στις επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής και “όπου χρειάζεται” θα γίνουν αλλαγές και εξήγησε ότι γίνονται διεξοδικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για τις διατάξεις όπου μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες και αφορούσε την φορολογία ακίνητων.

Για τη λίστα Λαγκάρντ

Σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ και την παραγραφή στις 31/12/2015 ο κ. Αλεξιάδης άφησε αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ορισμένοι ανακάλυψαν τη λίστα Λαγκάρντ όταν ο Αλεξιάδης έγινε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Γι΄αυτά τα θέματα κάποιοι άλλοι φωνάζανε από το 2013. Να θυμίσω ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι μια υπόθεση του 2000-2001. Ήταν ξεκάθαρο ότι παραγράφεται 31/12/2015 και πρέπει αυτοί που πέρασαν από το υπουργείο Οικονομικών από το 2010 που ήρθε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα να μας πουν πώς σχεδίασαν αυτόν τον έλεγχο”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η παράταση της παραγραφής και εκτίμησε ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία. “Επειδή παραγράφεται 31/122015 έχουμε ζητήσει από τους θεσμούς και είμαστε σε συζήτηση και νομίζω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα να παραταθεί η παραγραφή. Η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη και θα υπάρξει παράταση” σημείωσε με νόημα.

Για τα όρια αναλήψεων για δημόσιους υπαλλήλους-συνταξιούχους

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα όρια αναλήψεων για υπαλλήλους του Δημοσίου και συνταξιούχους ξεκαθάρισε ότι “δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις μέσω αυτής της διαδικασίας του πλαστικού χρήματος. Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος. Δεν έχει να φοβάται ο πολίτης τίποτα. Οφέλη θα έχει και όχι προβλήματα” και εξήγησε ότι αυτό που εξετάζεται είναι να δοθούν κίνητρα στον πολίτη, όπως το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, αλλά και σε σχέση με την πίστωση, αν δηλαδή κάποιος έχει έναν μισθό των 1.000 ευρώ με την χρήση του πλαστικού χρήματος θα μπορεί να καταναλώνει σε ένα μήνα περισσότερα από 1.000, όπως ανέφερε, ενώ θα δοθούν χρήματα και στην επιχείρηση.

Πάντως αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, δεν υπάρχει κάποια απόφαση πέρα από την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Για πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση για τον φόρο και προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει “πιθανώς σήμερα ή αύριο” ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια για το 2015 να γίνει μεγαλύτερη η επιβάρυνση προς τα πάνω και μικρότερη προς τα κάτω αλλά “δεν είμαστε αυτή τη στιγμή έτοιμοι να πούμε τι ακριβώς θα γίνει”.