«Ξορκίστε το φόβο της αποτυχίας»

του Κώστα Δεληγιάννη

Από τον Δεκέμβριο του 2009 που πρωτοεμφανίστηκε, το Angry Birds δεν έχει «παρελάσει» μόνο από 1 δισ. και πλέον smartphones και tablets, αλλά και από αμέτρητα άρθρα ή αφιερώματα, ως απόδειξη για το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο πολλές μικρές επιχειρήσεις απογειώνονται σε χρόνο-ρεκόρ, αξιοποιώντας με ελάχιστα κεφάλαια μια ευρηματική ιδέα. Μάλλον όχι άδικα, αφού σε 15 μήνες από την κυκλοφορία του το βιντεογκέιμ είχε αποφέρει πάνω από 50 εκατ. δολάρια στην άγνωστη έως τότε Rovio Entertainment, τη φινλανδική start-up που το ανέπτυξε.

Η ιστορία, όμως, των δημιουργών του παιχνιδιού κρύβει μια σημαντική λεπτομέρεια, την οποία θύμισε το περασμένο Σάββατο ο Αμερικανός Don Dodge στην ομιλία του στο TEDx Athens. «Αν και η Rovio έχτισε μια αυτοκρατορία με το Angry Birds, πριν από αυτό είχαν προηγηθεί 51 βιντεογκέιμ που έμειναν στην αφάνεια, χωρίς η εταιρεία να το βάλει κάτω», είπε χαρακτηριστικά στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο 57χρονος Dodge εργάζεται σήμερα ως Developer Advocate στην Google και σύμβουλος για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Google Ventures. Πάντως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στα αμερικανικά μίντια, εδώ και δεκαετίες είναι περισσότερο γνωστός ως «γκουρού» και «ήρωας» των start-up, έχοντας βοηθήσει πολλές μικρές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ στα πρώτα τους βήματα. Με επιχειρήσεις-«θρύλους» και στο δικό του ενεργητικό, όπως η Altavista και η Napster, ξέρει όσο λίγοι τα μυστικά για να σταθεί στα πόδια της μια μικρή εταιρεία.

Ετσι, το παράδειγμα της Rovio Entertainment συμπυκνώνει την πρώτη συμβουλή που έχει να δώσει σε μια start-up: την κουλτούρα του ρίσκου που χρειάζεται να έχουν οι άνθρωποί της, ώστε να μη «βλέπουν» την αποτυχία σαν το τέλος του κόσμου, αλλά σαν την αρχή της επόμενης προσπάθειας. «Οπως στη ζωή, έτσι και στην επιχειρηματικότητα, μόνο αν κανείς ξορκίσει το φόβο της αποτυχίας θα μπορέσει να είναι δημιουργικός και να μην απογοητευτεί από την πρώτη αναποδιά», θα πει στη συνέντευξή του στο «Κ».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/793233/article/proswpa/synentey3eis/3orkiste-to-fovo-ths-apotyxias