First Things First

Ας ξεκινήσουμε τη σημερινή αθηΝΕΑ αναφέροντας κάτι που κάποιοι θα ξέρετε και κάποιοι όχι: το Νόμπελ των Οικονομικών δεν είναι “κανονικό Νόμπελ”.

Τι εννοώ;

Το Νόμπελ Οικονομικών δεν ήταν μέσα σε αυτά που θεσμοθέτησε μέσα από τη διαθήκη του το 1895 ο Alfred Nobel, αλλά καθιερώθηκε 73 χρόνια μετά, μέσα από δωρεά της Σουηδικής κεντρική τράπεζας Sveriges Riksbank, κατά την τριακοσιοστή επέτειο από την ίδρυσή της.

Το βραβείο αυτό έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις: δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν ότι τα Οικονομικά δεν είναι επιστήμη όπως η Φυσική, η Χημεία και η Ιατρική, επομένως από τη στιγμή που δεν δίνονται βραβεία σε τομείς όπως η Κοινωνιολογία, η Ανθρωπολογία και η Ψυχολογία, δεν θα έπρεπε να απονέμεται και Νόμπελ Οικονομικών. Άλλοι, όπως ο απόγονος του Alfred Nobel, Peter, κατηγορούν την Ακαδημία για την καθιέρωση ενός βραβείου που ισοδυναμεί με “PR coup by economists to improve their reputation”.

Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι πλήρως τους προβληματισμούς αυτούς, όπως κι ο περισσότερος κόσμος άλλωστε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το Νόμπελ Οικονομικών θεωρείται το πιο περίοπτο βραβείο στο συγκεκριμένο χώρο.

Νικητής του φετινού βραβείου;

Ο Angus Deaton, ο καταξιωμένος Σκωτσέζος μικροοικονομολόγος, ο οποίος βραβεύθηκε για τη συνεισφορά του στη μελέτη της κατανάλωσης, της φτώχειας και της κοινωνικής πρόνοιας.