Τόμσεν (σε Ντάισελμπλουμ): Ή γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή χωρίς ΔΝΤ το πρόγραμμα
Έμμεση πλην σαφή απάντηση στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, τόνισε ότι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».
Το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο (highly unsustainable), είπε ο κ. Τόμσεν προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.
O Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε την Παρασκευή υπάρχει «ευρεία συναίνεση» πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ. Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε «το ποιος θα είναι ο ακριβής στόχος θα πρέπει να το συζητήσουμε, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία για εμάς ότι εάν η Ευρώπη επιλέξει να παράσχει ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των περιόδων αποπληρωμής, τότε μιλάμε για μία ιδιαίτερη σημαντική περίοδο χάριτος και μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο αποπληρωμής.
Ο κ. Τόμσεν, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».