Τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Με μόλις 14 μέρες να χωρίζουν Αθήνα και τρόικα από το κρίσιμο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης και όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοικτά. Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού αποτελεί το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, αλλά το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο και έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και τον ρόλο που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αυτήν.

Ημέρα ορόσημο για το τι τελικά θα γίνει είναι η ερχόμενη Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου. Τότε συνεδριάζει το Euroworking Group για να διαμορφώσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και θεωρητικά, έως τότε, Αθήνα και τρόικα θα πρέπει να έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τα θέματα του ελέγχου. Εφόσον οι δύο πλευρές έχουν βρει έναν «κοινό τόπο», στελέχη με γνώση των διαβουλεύσεων εκτιμούν πως μπορεί να επιστρέψει η τρόικα, να επέλθει συμφωνία για τον έλεγχο και να δρομολογηθεί η όποια απόφαση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Με την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, πλέον όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι ανοικτά. Από εκείνο της παροχής μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έως και τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος ακόμα και για 12 μήνες, όπως προειδοποίησε μέσα στην εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, γνωρίζει πολύ καλά το πόσο αβέβαιη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό καθιστά σαφές σε συνομιλητές του ότι «σενάριο μη συμφωνίας δεν υπάρχει», έστω κι αν αυτή είναι μία «δύσκολη συμφωνία». Ο κ. Χαρδούβελης το δήλωσε, άλλωστε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν παύει να το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και να ξεκαθαρίζει πως σενάριο ρήξης «δεν μπορεί να το διαχειριστεί η χώρα».

Τα χρονικά όρια

Με την ασφυκτική πίεση του χρόνου, οτιδήποτε αποφασιστεί για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας πρέπει να γίνει πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς απαιτούνται σύνθετες ψηφοφορίες από μια σειρά ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και έγκριση από δύο Eurogroup. Αυτή τη στιγμή, όλα τα παρακάτω σενάρια (πλην του τελευταίου) θα είναι δυνατά μόνο ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Επειτα, όλα χρειάζονται έγκριση από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, ανάμεσά τους και της Γερμανίας, ενώ οι διαδικασίες που χρειάζονται για να εγκρίνουν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια κάποιο από τα παρακάτω απαιτούνται τουλάχιστον 10 ημέρες. Μετά το «πράσινο φως» των Κοινοβουλίων χρειάζεται και η τελική επικύρωση από δεύτερο Eurogroup, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Εχοντας υπόψη ότι η 19η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα εργασιών του γερμανικού Κοινοβουλίου, η ελληνική πλευρά έχει το αργότερο μέχρι την 8η Δεκεμβρίου για να αποφασιστεί κάτι από τα παρακάτω:

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/793122/article/epikairothta/politikh/tessera-senaria-gia-thn-epomenh-mera-ths-elladas