Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μετά και από τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη για το ζήτημα στο Δ΄τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ύστερα από προσφυγή επαγγελματικών φορέων του Πειραιά οι οποίοι στρέφονται κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, και άλλοι φορείς.

Όπως σημειώνει το euro2day οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του ΤΑΙΠΕΔ και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της  ΟΛΠ ΑΕ. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δημοσθένης Πετρούλιας και ο εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι δυο πλευρές, Δημόσιο και επαγγελματικοί φορείς ανέπτυξαν τις απόψεις τους.

Το Δημόσιο τάχθηκε υπέρ της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ αντίθετη ήταν η άποψη των επαγγελματικών φορέων του Πειραιά οι οποίοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στη προσφυγή τους.

Μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι:

-παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 106 του Συντάγματος και η αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς ούτε η συνεχής παροχή των υπηρεσιών θα είναι στο μέλλον εξασφαλισμένη, αλλά ούτε και η άσκηση της κρατικής εποπτείας του λιμανιού του Πειραιά.

-η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης καθώς η πρόσκληση δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτη.

-παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

-παραβιάζεται ένα πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.