Β. Σόιμπλε: Όχι αυτή τη στιγμή, η συζήτηση του ελληνικού χρέους

Δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος στην Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σόιμπλε, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του και σχεδόν υπερασπίστηκε την Αθήνα λέγοντας με νόημα ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καθυστερήσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους και πιθανή έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «αυτό θα συμβεί αργότερα, όχι αυτή τη στιγμή» ενώ στο ζήτημα της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει κοινή απόφαση όλων των μελών του Eurogroup, η οποία φυσικά δεν θα είναι άλλη από το να εφαρμόζει η Αθήνα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση.

Νωρίτερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του μαζί με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης για την πρόθεση της Ε.Ε να διευκολύνει τη χορήγηση κοινοτικών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τροποποιήσει -και μάλιστα αναδρομικά- την οδηγία που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς εθνικής συμμετοχής με το συμβολικό ποσοστό του 5% η Κομισιόν προωθεί την κατάργησή του, έτσι ώστε η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχέδιο του τροποποιημένου κανονισμού θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί. Το εγχείρημα από νομικής απόψεως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, ωστόσο για την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κανονισμός εγκριθεί σημαίνει εξοικονόμηση περίπου δύο δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή.