Λαγκάρντ: «Απογοητευτική και άνιση» η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Για «απογοητευτική και άνιση» παγκόσμια ανάπτυξη λόγω των χαμηλότερων τιμών στα εμπορεύματα που οδηγούν τις αναδυόμενες οικονομίες στην πέμπτη διαδοχική χρονιά επιβράδυνσης έκανε λόγο η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το euro2day, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ίδια τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων από την Fed μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα εταιρικών πτωχεύσεων και σε πιέσεις στις τράπεζες.

«Η αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων και το πιο ισχυρό δολάριο μπορεί να αποκαλύψουν αναντιστοιχίες νομισμάτων, οδηγώντας σε εταιρικές πτωχεύσεις και σε ένα φαύλο κύκλο μεταξύ εταιρειών, τραπεζών και κρατών» ανέφερε.

«Η Κίνα χαμηλώνει ταχύτητα καθώς προσπαθεί να βρει μια νέα ισορροπία μακριά από την ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών. Χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Γενικά η ανάπτυξη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να υποχωρεί σημαντικά» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση της Κίνας θα οδηγήσει σε μικρότερη ζήτηση για εμπορεύματα, πιέζοντας τις τιμές. «Μπορεί να δούμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών στα εμπορεύματα, μια αλλαγή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους φορείς άσκησης πολιτικής, ειδικά στους μεγάλους εξαγωγείς εμπορευμάτων» προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.