Μάρτιν Γιέγκερ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά

Σαφές μήνυμα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική έστειλε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολλά.

“Στην ουσία το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Αυτά υπηρετούν έναν επακριβώς προσδιορισμένο στόχο και δεν είναι μόνο συμφωνημένα στο Eurogroup -η Ελλάδα είναι ρητώς μέλος αυτού του Eurogroup- αλλά υποστηρίζονται και ρητά από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιέγκερ.

Παράλληλα ο κ. Γιέγκερ υπογράμμισε ότι όλα όσα έχει δηλώσει από τον Ιανουάριο το Βερολίνο αφορούσαν αυτόν ακριβώς τον στόχο και όχι κάποιες “νεφελώδεις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις” και επισήμανε ότι επειδή πορευόμαστε εδώ “στη βάση μιας πολύ συνεπούς ανάλυσης, συνάγουμε από αυτή την ανάλυση καθαρούς στόχους και αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν υλοποιηθούν αυτά τα μεταρρυθμιστικά βήματα”.

Ο κ. Γιέγκερ υπογράμμισε το γεγονός ότι “αν και όλα αυτά τα διαπιστώσαμε εδώ τον Ιανουάριο, χρειαστήκαμε τώρα μισό χρόνο μέχρι να εκπληρωθούν, δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη χώρα (σ.σ. τη Γερμανία) και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά με κάποια πρόοδο μάθησης που ήταν απαραίτητη στην Αθήνα” ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “συνωμοσία των ΗΠΑ με την Ελλάδα κατά της Μέρκελ και του Σόιμπλε”.