Βλ. Ντομπρόβσκις: Η αξιολόγηση των τραπεζών συνδέεται άμεσα με το Μνημόνιο

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έχει μικρά περιθώρια για καθυστερήσεις απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε στο Bloomberg ότι η αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών συνδέεται με το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, που έχει στόχο να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα χαρακτήρισε πρώιμο να συζητά κανείς να διαχωριστούν τα διαρθρωτικά ορόσημα για τις τράπεζες από τους στόχους της διάσωσης. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στο Bloomberg ότι “μπορούμε πάντα να κοιτάζουμε τεχνικές λύσεις αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά το συνολικό πρόγραμμα” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην Ευρωζώνη και “σε πολλές χώρες η πρώτη αξιολόγηση θεωρείται σημαντικός δείκτης”.

“Επί του παρόντος, θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι λίγο-πολύ σε καλό δρόμο, άρα είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”, τόνισε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος σχεδιάζει να έχει συζητήσεις στην Ελλάδα για την προσπάθεια διάσωσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι γίνεται “εντατική δουλειά” προκειμένου να υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και επεσήμανε την ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να πετύχει τα διαρθρωτικά ορόσημά της.