Euro Working Group: Προτεραιότητα πρέπει να είναι τα προαπαιτούμενα...

“Περιμένουμε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος, μετά από μια άμεση σύσταση της νέας κυβέρνησης”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ σε δηλώσεις του στο Bloomberg που αναδημοσιεύει το euro2day.gr.

“Θα δούμε μια σταθερή κυβέρνηση”, εκτίμησε. “Ο Αλέξης Τσίπρας, πιστεύουμε ότι μετά και την υπογραφή της συμφωνίας, θα κινηθεί με άξονα την εφαρμογή της. Περιμένουμε ισχυρή υλοποίηση του προγράμματος, μετά από μια άμεση σύσταση της νέας κυβέρνησης”.

Η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον Βίζερ θα πρέπει να είναι τα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. που απομένουν από την πρώτη δόση του τρίτου προγράμματος.

“Όπως ξέρετε είχαμε ήδη μια σημαντική εκταμίευση, ύψους 23 δισ. προς την Ελλάδα. Τα 3 δισ. εκκρεμούν και συνδέονται με δυο λίστες προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων ή μήνα. Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί μαζί του», τόνισε.

“Κάποιοι εκτιμούν ότι το δεύτερο σετ των προαπαιτούμενων θα συνδέονται με την διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα”.

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ο επικεφαλής του EWG. Αναφορικά με τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα stress tests και το asset quality review των τραπεζών. Το ποσόν των κεφαλαιακών αναγκών θα γίνει γνωστό και θα γίνουν γνωστές και η πηγές που θα προέλθουν.

Η απόφαση των ηγετών στα μέσα Ιουλίου λέει ότι τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχουν δοθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, τόνισε.