«Χαμηλώνει» σε Aa2 τη Γαλλία η Moody's

Kατά μία βαθμίδα, σε Aa2, υποβάθμισε την Παρασκευή το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος τις συνέπειες της «ασθενικής ανάπτυξης» της γαλλικής οικονομίας και των «θεσμικών περιορισμών» στα δημοσιονομικά της χώρας αυτής.

Ο οίκος διαβεβαίωσε πάντως ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Γαλλίας παραμένει «εξαιρετικά υψηλό» ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της χώρας, από «αρνητική» σε «σταθερή», κάτι που σημαίνει ότι αποκλείεται μια νέα υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Η είδηση, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle πέρασε «στα ψιλά» των γαλλικών ΜΜΕ και δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση. Όσο για τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έσπευσε να καθησυχάσει τους Γάλλους, δηλώνοντας το πρωί ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερά δεσμευμένη στη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη της δυναμικής ανάπτυξης και απασχόλησης».

Η είδηση της υποβάθμισης από την Moody’s έρχεται την ώρα που η συζήτηση στη Γαλλία έχει επικεντρωθεί στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος υποστήριξε το καθεστώς εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές της σύγχρονης οικονομίας. Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και παρενέβη ο πρόεδρος Ολάντ ο οποίος τόνισε, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ότι τάσσεται υπέρ του καθεστώτος στο δημόσιο ως έχει, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να «κλείσει» προσωρινά το θέμα.