Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

Η ομαλή υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει δύο μεγάλες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το newmoney.gr πρώτη και βασική είναι ο σχηματισμός από την επομένη των εκλογών κιόλας μίας κυβέρνησης σταθερής, που θα διαθέτει παράλληλα και την τεχνική εμπειρία για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις βάσει του μνημονίου. Χαρακτηριστικό μάλιστα του εξαιρετικού πιεσμένου χρονοδιαγράμματος στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση είναι ότι οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση το …φάντασμα του bail in θα αρχίσει να πλανάται στον αέρα!

Δεύτερη προϋπόθεση και καθοριστική για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι οι υποθέσεις του “ακραίου σεναρίου” των stress tests της ΕΚΤ. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί, στην περίτπωση που είναι υπέρμετρα και εξωπραγματικά συντηρητικές για την ελληνική οικονομία πιθανόν να διογκώσουν επικίνδυνα το ύψος των Κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες!

Σε ότι αφορά την πρώτη προϋπόθεση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί χωρίς καθυστέρηση και με επιτυχία όλα τα ανοικτά ζητήματα άμεσα. Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου. Και αυτό είναι υποχρέωση αναγκαία όχι μόνο από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά για να καταστεί εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση παράτασης του ζητήματος τότε θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την τύχη των “ανασφάλιστων” καταθέσεων, αυτών δηλαδή που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ και με βάση την Κοινοτική Οδηγία BRRD θα κουρεύονται στην περίπτωση “bail in”.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο εάν δεν βρεθούν τα ιδιωτικά Κεφάλαια, να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά απ’ τα 25 δισ ευρώ. Ωστόσο για να εγκρίνουν οι Θεσμοί μία τέτοια κίνηση ως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, η οποία να εγγυάται στην πράξη την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μία τέτοια πολιτική προϋπόθεση δεν είναι βέβαιον ότι οι Θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά από τα 25 δισ ευρώ που προβλέπει το 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το newmoney.gr υπάρχει μεγάλη δυσφορία στις ευρωπαϊκές Αρχές γιατί είναι η 4η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που θεωρεί ότι σε ένα βαθμό τους έχει εκθέσει και δεδομένου ότι θα υπάρχουν και στρες τεστ το 2016 για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, θεωρούν αναγκαίο αυτή τη φορά να καλυφθούν επαρκώς με κεφάλαια οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση στα stress tests θα πρέπει να καλυφθεί κεφαλαιακά και το “ακραίο σενάριο”. Το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί οι μακροοικονομικές προβλέψεις του “ακραίου σεναρίου” δημιουργεί βάσιμους φόβους ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα υπερβάλλουν στα νούμερα προκειμένου να θωρακίσουν τις τράπεζες και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας 5ης ανακεφαλαιοποίησης. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα σήμαινε το “σάρωμα” του τραπεζικού συστήματος.

Ταυτόχρονα το βασικό μοντέλο στο οποίο θα κινηθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι το άθροισμα των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύπτουν από το AQR και το “βασικό σενάριο” των stress tests να καλυφθεί με ιδιωτικά Κεφάλαια. Αυτό το οποίο παραμένει ανοικτό είναι πώς θα καλυφθεί η διαφορά μέχρι και το “δυσμενές σενάριο”. Η λύση των CoCos έχει απορριφθεί γιατί έθεσε βέτο η ΕΚΤ, η οποία ζητά “καθαρές και ευθείες λύσεις”.

Οι μέτοχοι των τραπεζών πάντως, όπως πληροφορείται το Newmoney.gr, ετοιμάζουν ήδη το νομικό τους οπλοστάσιο κατά της ΕΚΤ ισχυριζόμενοι ότι παραπλανήθηκαν. Θα βασίζονται σε δήλωση που είχαν κάνει στο παρελθόν η επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής της ΕΚΤ αλλά και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Κάτι που σαφώς αποτελεί νομική βάση, ωστόσο αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα.