Ουκρανία: Δάνειο - "κλειδί" από την Παγκόσμια Τράπεζα

Δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων που “ξεκλειδώνει” τη δυνατότητα νέων δανεισμών από τρίτους, ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που παραπέμπουν σε ανακοίνωση του ίδιου του οργανισμού.

Τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην καλυτέρευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα.

“Βοηθάμε την Ουκρανία να υλοποιήσει ένα πακέτο άμεσων μέτρων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σταθερότητα της οικονομίας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Ουκρανούς και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη” δήλωσε ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Λευκορωσία, την Μολδαβία και την Ουκρανία, Τσιμιάο Φαν. Επιπλέον, το δάνειο θα βοηθήσει και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Τον περασμένο Αύγουστο η Ουκρανία εισέπραξε τη δεύτερη δόση του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Το συνολικό ποσό του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ουκρανία ανέρχεται στα 17,5 δισ. δολάρια.

Η έγκριση του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” για το δανεισμό της Ουκρανίας με 300 εκ. δολάριο από την Ιαπωνία και 24 εκ. δολάρια από την Νορβηγία.