ΓΛΚ: Υπήρξε μέρα που τα κρατικά ταμεία σχεδόν δεν είχαν ούτε για μισθούς και συντάξεις

Για μια περίοδο μακράς και έντονης αγωνίας όσον αφορά στην πορεία των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κάνουν λόγο, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου και ο διευθυντής Προϋπολογισμού Χρήστος Γιαννακόπουλος τονίζουν ότι παρακολουθούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα καθημερινά και αναζητούσαν λύσεις για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.

Όπως αποκαλύπτουν, την περίοδο της μεγάλης αγωνίας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και φαίνεται να τελειώνει με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, αλλά και την απρόσμενη αύξηση των εσόδων τον Αυγούστου εν μέσω capital controls, «έφτασε ημέρα που το ταμείο του κράτους είχε μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ κι εμείς έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Λένε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι σκληροί στην κριτική τους για τους πολιτικούς και σημειώνουν: «Κάποιοι υπουργοί δούλεψαν σκληρά και άφησαν πίσω τους θετικό αποτύπωμα. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ούτε τι κάνει το ΓΛΚ».

Όσο για το περιβόητο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη να εκδώσει IOUs ξεκαθαρίζουν: «Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο». Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι επρόκειτο για προετοιμασία εθνικού νομίσματος.