Ολοκληρώνεται η αποστολή των business plans των τραπεζών και ξεκινάει η άτυπη διαβούλευση με την ΕΚΤ
Ολοκληρώνεται σήμερα η αποστολή των business plans, με τις τράπεζες να εισέρχονται στο δεύτερο και πιο κρίσιμο σημείο, για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τους, προκειμένου να ανοίξει η αυλαία για την άτυπη διαβούλευση.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες οφείλουν μέχρι το βράδυ, να αποστείλουν τα business plans με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία καταθέσεων, χαρτοφυλακίου δανείων, επιτοκίων και τιμών ακινήτων κατά την τριετία 2015-17. Τα σχέδια έχουν ήδη αποσταλεί ή αποστέλλονται σήμερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το euro2day, στο αναλυτικό του ρεπορτάζ εμπεριέχουν την εξής πρωτοτυπία: για πρώτη φορά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank) συμφώνησαν σε κοινές μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό σενάριο, που κοινοποίησαν στον εποπτικό μηχανισμό.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν παραπλήσιες ή ταυτόσημες εκτιμήσεις για την πορεία καταθέσεων, επιτοκίων και τιμών εμπορικών και οικιστικών ακινήτων κατά την τριετία 2015-17. Ωστόσο οι κοινές παραδοχές των τραπεζών, ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ, αποκλίνουν, από αυτές της ΕΚΤ για το βασικό σενάριο, καθώς προβλέπουν χαμηλότερη ύφεση φέτος και το 2016 και ηπιότερη ανοδική αντίδραση το 2017. Οι αποκλίσεις θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, με την ΕΚΤ, βέβαια, να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ΕΚΤ έχει ενημερώσει τις τράπεζες ότι η μεθοδολογία διασύνδεσης (join up) της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review AQR) με την άσκηση προσομοίωσης (stress test) θα είναι ίδια με την περσινή. Η παραπάνω εξέλιξη απελευθερώνει χρόνο από την περίοδο αλληλεπίδρασης (άτυπη διαβούλευση), δίνοντας την ευχέρεια παροχής διευκρινίσεων και συμπληρωματικών στοιχείων ή υποβολής θεμάτων από την ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά στην άτυπη διαβούλευση θα παρουσιάσει προτάσεις που θα αποσκοπούν αφενός στον συνυπολογισμό από την ΕΚΤ παραγόντων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αφετέρου στην παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πόρων από το πρόγραμμα κρατικής βοήθειας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες και η ΤτΕ, αντίστοιχα, για την Τράπεζα Αττικής και τις συνεταιριστικές, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές παράμετροι της άσκησης που θα καθορίσουν και το πού θα βγει το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για μεθοδολογικά θέματα, οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποσπασματική εικόνα για την κατεύθυνση της συνολικής αξιολόγησης. Την πλήρη εικόνα θα την αποκτήσουν λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης (σ.σ. πιθανότερη ημερομηνία η 25η Οκτωβρίου) και αφού υπογραφούν, όπως και πέρυσι, σύμφωνα εμπιστευτικότητας.
Μέχρι τότε, οι διοικήσεις των τραπεζών θα παρουσιάζουν στους ξένους επενδυτές τις δικές τους εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, με βάση τις ασκήσεις προσομοίωσης που έτρεξαν εσωτερικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως τις υπολογίζουν οι τράπεζες κινούνται στο εύρος των 7 (βασικό) με 15 δισ. (δυσμενές σενάριο), στο consensus, δηλαδή, των αναλυτών.
Οι τελευταίοι διατυπώνουν πάντως την ανησυχία τους για το αν επαρκεί το χρονικό διάστημα δύο μηνών (25 Οκτωβρίου με τέλος Δεκεμβρίου) για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συν την Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ -4,88% με συμμετοχή ιδιωτών.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το ότι μεσολαβούν εκλογές και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η τροποποίηση του νόμου 3864/2010 που θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης.