ΜΝΙ: Πιθανή καθυστέρηση της αξιολόγησης μέχρι τον Νοέμβριο λόγω εκλογών

Δεν αποκλείεται οι εταίροι – πιστωτές να μεταθέσουν μέχρι τον Νοέμβριο την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι πρόωρες εκλογές στην οικονομία. Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αθήνα και δανειστές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα ορόσημα που θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Η αξιολόγηση του φθινοπώρου, που κανονικά θα πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, είναι σημαντική διότι θα κριθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε μετεκλογικό τοπίο. Επίσης, θα συνοδεύεται από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, από την οποία και θα κριθεί η κρίσιμη χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως όμως αναφέρει το ΜΝΙ, οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι ξεχωριστές από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης. Εάν το Ταμείο κρίνει πως το χρέος δεν έχει ελαφρυνθεί επαρκώς ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, μπορεί να αρνηθεί χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επωμιστούν οικονομικά αλλά και πολιτικά το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνει η Ελλάδα έως το 2018 ή σε άλλη περίπτωση να προχωρήσουν σε λύσεις, όπως επιμήκυνση, που θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, έστω και «στα χαρτιά», προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το πρώτο «στίγμα» ότι θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση στην, προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, αξιολόγηση εξαιτίας των εκλογών είχε δώσει, νωρίτερα την Τρίτη, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ενημερώνοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε πως λόγω των εκλογών και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα «πήγαινε» πίσω η εκταμίευση του τελευταίου μέρους της α” δόσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά πιθανώς δεν θα επηρεαστεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει και το ΜΝΙ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μέσα στον Σεπτέμβριο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ. Η πρώτη πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει την προσεχή Παρασκευή και θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου η καταβολή 337 εκατομμυρίων ευρώ, στις 16 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 563 εκατομμυρίων ευρώ και στις 21 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 337 εκατομμυρίων ευρώ.