Διαφορετικές προσεγγίσεις από τους μεγαλοτραπεζίτες

Σε διαφορετικές συχνότητες είναι συντονισμένες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας όπως καταδείχθηκε από την ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Τζάκσον Χολ στο Κάνσας.

Ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ συμμετείχε στο Τζάκσον Χολ σε πάνελ μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Φίσερ αναφέρθηκε εκτεταμένα σε εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη των τιμών. Ο Φίσερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν εξέφρασε ιδιαίτερη προτίμηση να πραγματοποιηθεί η αύξηση αυτή τόσο σύντομα. «Δεν μπορώ να σας πω τι απόφαση θα πάρει η Fed στις 17 Σεπτεμβρίου» ήταν τα λόγια του.

Πάντως η Τράπεζα της Αγγλίας σκέφτεται να αρχίσει να ακολουθεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από τις αρχές του 2016. Ο Κάρνεϊ ανέφερε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας δεν αλλάζει προς το παρόν τη στρατηγική της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει δεχτεί εκκλήσεις να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ήδη εφαρμόζει, ώστε να προστατέψει ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης από τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι συνεδριάζει στις 3 Σεπτεμβρίου και ανάμεσα στα άλλα θα εξετάσει την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2%. Στόχος της ΕΚΤ αλλά και της Fed είναι να βρίσκεται ο πληθωρισμός κοντά στα επίπεδα του 2%.

Πηγή: tovima.gr