"RIA-NOVOSTI": Η ασιατική κρίση δεν επιδρά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Η κατάσταση στις ασιατικές αγορές δεν θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της Ευρωζώνης και, κατ’ επέκταση, της πιο αδύναμης οικονομίας της, της Ελλάδας. Αυτό εκτιμούν αναλυτές στο ρωσικό πρακτορείο RIA-NOVOSTI.

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα κινδύνευσε να αποτελέσει το πρώτο χρεοκοπημένο κράτος της ζώνης του ευρώ, γεγονός που οδήγησε παράγοντες της ΕΕ να μην αποκλείουν την πιθανότητα του Grexit.

Ωστόσο, εκτιμά το πρακτορείο, πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε στην Ελλάδα το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, με τα 25 δισ. να προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

“Είναι απίθανο να περιμένουν αλληλεπίδραση της κατάστασης στην Κίνα με την Ελλάδα. Η αγορά στην Αθήνα είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τραπεζικές μετοχές έτσι κι αλλιώς έχουν μεγάλη πτώση” σημειώνει ο οικονομολόγος της ING-DiBa, Κάρστεν Μπρζέσκι.

“Οι αναταράξεις στην Κίνα είναι απίθανο να επηρεάσουν την Ελλάδα, τόσο σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και σε σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων” λέει και αναλυτής για την Ευρώπη της Nordea, Χόλγκερ Ζάντε. Προσθέτει, ότι για την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών και των ιδιωτικοποιήσεων απαιτείται πολιτική βούληση.
Αντίστοιχη είναι και η γνώμη του Βαλεντίν Χόφστένερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομίας και χρηματιστηριακών εργαλείων της Raiffeisen Research. “Στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η κατάσταση στην Κίνα δεν επιδρά καθόλου. Ισως αυτά τα χρήματα να μην επαρκούν, αλλά αυτό θα το μάθουμε μετά τα “στρες τεστ”” σημείωσε.