Ο τρόμος των δεικτών...

Ενδείξεις συγκρατημένης ανακούφισης σε σχέση με τη χθεσινή «μαύρη Δευτέρα» δείχνουν σήμερα τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών συνεχίσθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία, συντηρώντας τα υψηλά επίπεδα φόβου των επενδυτών παγκοσμίως.

Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) – παρά την παρέμβαση της Λαϊκής (Κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας που έριξε στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos – και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4%. Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανάκαμψη στην Ασία ήρθε μετά τη γνωστοποίηση ότι οι προκαταρκτικές συναλλαγές (futures) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι θα ανοίξει σήμερα με άνοδο, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά σχεδόν 4%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25% πριν από λίγο, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κοντά ή πάνω από το 2%.

Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το αμερικανικό αργό κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια).

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,6% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται 0,7% και η τουρκική λίρα 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν χθες απότομα και σημειώνουν μεγάλη πτώση τον Αύγουστο.

Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό χώρο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση. Με 4% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο βασικός δείκτης Nikkei καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της “βουτιάς” 4,61%.

Με «βουτιά» πάνω από 7% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.

«Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά», δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.

Την ίδια ώρα στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές αξίες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Mοχάμεντ Ελ Ερίαν. Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Allianz το selloff θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένας εκ των ακόλουθων στόχων: «είτε οι αρχές ελέγχου των αναδυόμενων αγορών θα εφαρμόσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην αιμορραγία, είτε οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν τόσο πολύ ώστε οι αγοραστές θα επανακάμψουν».

Τις ανησυχίες του κ. Ελ Ερίαν δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι αναλυτές σχεδόν των περισσοτέρων επενδυτικών οίκων που σε γενικές γραμμές παραμένουν επιφυλακτικοί μεν, πλην όμως όχι και τόσο απαισιόδοξοι απ’ όσο θα περίμενε κανείς με βάση την τωρινή εικόνα των αγορών.

Για του λόγου το αληθές η Goldman Sachs μειώνει μεν τις προοπτικές των ασιατικών μετοχών, αλλά παράλληλα τονίζει πως «βλέπει» εφικτή ακόμα και μια συμφωνία με τις αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες!

Πηγή: ΑΠΕ, newmoney.gr