Προς κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ

Διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων με την Deutsche Telekom επιβάλλει το νέο μνημόνιο – στο παράρτημα για την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων – στο ελληνικό Δημόσιο με στόχο να έχει καταλήξει σε συμφωνία ως τον Σεπτέμβριο αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το “Βήμα”.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, στις δεσμεύσεις της χώρας περιλαμβάνεται και ο καθορισμός του ποσοστού των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητας του Δημοσίου (6% το υπουργείο Οικονομικών και 4% το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως τον Οκτώβριο.

Η αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων θα έχει ως άξονα την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν βάσει της ρήτρας για τη διατήρηση της λεγόμενης «χρυσής μετοχής» από το Ελληνικό Δημόσιο, ζήτημα για το οποίο εκκρεμεί από το 2012 διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η «χρυσή μετοχή» αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου καθώς θεσπίζει ειδικά δικαιώματα όπως:

Τη δυνατότητα για το κράτος, ακόμη και ως μέτοχο μειοψηφίας, να διορίζει το ήμισυ των μελών των διευθυντικών οργάνων του ΟΤΕ.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων βέτο σε εταιρικά και εμπορικά ζητήματα όπως η διάλυση ή η συγχώνευση εταιρειών, η μεταβίβαση ή η μετατροπή στοιχείων του ενεργητικού μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας και οι μεταβολές της εθνικότητας ή του κεφαλαίου μιας εταιρείας.

Απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τις ελληνικές αρχές για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από την DT και μια ρήτρα αλλαγής του ελέγχου.