Θετικό δείγμα για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση του ELA από την ΕΚΤ

Σε μείωση του ELA, του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας, προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89,7 δισεκατομμύρια ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό  δημοσίευμα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από εισήγηση των ελληνικών αρχών, με το πρακτορείο ειδήσεων να κάνει λόγο για ένα θετικό σημάδι για τις ελληνικές τράπεζες.

Επικαλούμενο πηγή της ΕΕ, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το Reuters τονίζει ακόμη πως οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί για ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες επλήγησαν από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό νέο που δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει, έστω και αργή, επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά από μήνες που ο ELA μειώνεται κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και η επιβάρυνση για την Ελλάδα αφού η δανειοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό κοστίζει ακριβά.