Τρίτη ημέρα απωλειών σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε τα κέρδη που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης η σημερινή ψήφιση των μέτρων του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,85% στις 673,93 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 686,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 665,31. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 4,41% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 27,77 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,58 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,60% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,94%.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, ένα μέτωπο έκλεισε και ένα άλλο φαίνεται να ανοίγει. Το καλοκαίρι του 2015 θα περάσει στην σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας ως το πιο ταραχώδες από πλευράς πολιτικών εξελίξεων καθώς η ψήφιση του τρίτου μνημονίου δεν συνέβαλε και στο κλείσιμο των πολιτικών εκκρεμοτήτων, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του naftemporiki. Οι σημαντικές απώλειες των ψήφων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις τρεις τελευταίες ψηφοφορίες στην Βουλή οδηγούν τις εξελίξεις και από ότι φαίνεται το ενδεχόμενο νέων κοινοβουλευτικών εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου αποτελεί πλέον το επικρατέστερο σενάριο.
Όλα θα κριθούν την προσεχή Πέμπτη όπου προγραμματίζεται η διενέργεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και δεδομένου των πρόσφατων ισορροπιών και συσχετισμών που διαμορφώνονται εντός του Σύριζα αλλά και μεταξύ των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων η συμπλήρωση των 151 θετικών ψήφων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το σοβαρό ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών το Σεπτέμβριο θα παρατείνει την στάση αναμονής των όποιων επενδυτικών κεφαλαίων θα ανέμεναν την ψήφιση του μνημονίου για να επιστρέψουν στην Ελληνική αγορά. Επίσης θα επιβραδύνει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας μετά την επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων.
Η επιδείνωση των συνθηκών ζήτησης και επένδυσης θα ενισχυθεί και από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και την έναρξη είσπραξης φόρων εισοδήματος ή άλλων έμμεσων φόρων. Υπό αυτό το πρίσμα οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες για την ελληνική αγορά, μεγάλο μέρος όμως αυτών των αρνητικών προσδοκιών έχουν αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών, ειδικά σε όσες έχουν μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία και φυσικά στις τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά εφόσον οι εκλογές διεκπεραιωθούν χωρίς το αποτέλεσμα τους να θέσει σε αμφισβήτηση την υπάρχουσα συμφωνία η επόμενη συζήτηση θα αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέλιξη που αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου. Η ύπαρξη αυτού του ενδεχόμενου μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο αναστέλλοντας κινήσεις εξόδου επιθετικού χαρακτήρα από την ελληνική αγορά ευνοώντας περισσότερο την υιοθέτηση τακτικών αναμονής από τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την ελληνική Αγορά.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο διόρθωσης από τα χαμηλά έτους στις 708 μονάδες, καλύπτοντας μια απόσταση ακριβώς ίση με το 50% από το ξεκίνημα της έντονης πτώσης μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ στις 3 Αυγούστου. Σε αυτή την διαδρομή σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη για όλες σχεδόν τις μετοχές του FTSE-25 ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η διόρθωση εκφράστηκε σε ποσοστό 15,2%.
Η πίεση των ξένων αγορών αρχικά και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας αποτέλεσαν τις βασικές αφορμές για να ξεθυμάνει η δυναμική της διόρθωσης και σε συνδυασμό με την έλλειψη άλλων νέων έφεραν τον Γενικό ∆είκτη κοντά στην επόμενη στήριξη των 661 μονάδων.
Η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις υπερπουλημένες ζώνες πιθανόν να αποσβέσει τις διακυμάνσεις δίνοντας προβάδισμα στο σενάριο της συσσώρευσης στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις.
Στο ταμπλό τώρα, έντονα πτωτικά κινήθηκε η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με την Τιτάν να κλείνει στο -3,94%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -4,03%, την Ελλάκτωρ στο -5,66%, την ΓΕΚ Τέρνα να χάνει 7,88% της αξίας της, τη Grivalia το 5,66% της αξίας της και τη Folli Follie να σταματά στο -3,33%.
Πτωτικά έκλεισε και ο τραπεζικός κλάδος, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά προς το τέλος της συνεδρίασης, έναντι των χαμηλών ημέρας. Ειδικότερα, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 6,47% στα 0,13 ευρώ, η Eurobank βρέθηκε στα 0,0660 ευρώ με απώλειες 5,71%, ενώ έφτασε να χάνει έως 14,29%, στο -4,38% έκλεισε η Εθνική και στα 0,611 ευρώ και η Πειραιώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,147 ευρώ και στο -6,37%.
Στον αντίποδα, η Aegean κέρδισε 2,99%, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 0,68%, ο ΟΛΠ βρέθηκε στο +0,81%, ο ΟΠΑΠ στο +2,34% και ο ΟΤΕ στο +1,32%. Και οι πέντε αυτές μετοχές κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ανοδικά.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-5,45%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών – Αναψυχής (+1,87%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 29 κινήθηκαν ανοδικά, 58 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.