Μαραθώνια συνάντηση των ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσει η συμφωνία

Προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταβάλει η ελληνική πλευρά. Η διαπραγματευτική ομάδα δουλεύει με ορίζοντα συμφωνίας Δευτέρα βράδυ, Τρίτη πρωί ώστε να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, διαμηνύουν πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους επικεφαλής των τριών θεσμών.

Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να βρεθεί λύση στα αγκάθια που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Ως μεγαλύτερο εμφανίζεται αυτό των κόκκινων δανείων. Αυτό γιατί η Αθήνα ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση κόκκινων δανείων από τράπεζες.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η νέα συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ όλες πληροφορίες συγκλίνουν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εξετάστηκε η μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων.

Στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη συζητούνται θέματα-«αγκάθια», όπως τα «κόκκινα δάνεια», το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η αγορά ενέργειας, όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι δύο υπουργοί με το «κουαρτέτο» έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, που θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο, πριν της 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Mega, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχει συμφωνία αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισαγωγή εισοδηματιών κριτηρίων ώστε μειωθούν οι δόσεις για τους ‘έχοντες’. Πληροφορίες θέλουν να είναι άτοκες οι οφειλές ώς 5.000 ευρώ.
  • Στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις ) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.
  • Το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι 100 δόσεις

Για τις 100 δόσεις, όπως αναφέρει το euro2day, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ (αρχική οφειλή) μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα: α) να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, β) να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και γ) το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια επιβάλλεται επιτόκιο 5%.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά σε μείωση αριθμού δόσεων για όσους έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Οι δανειστές θέλουν επίσης, να μπει ρύθμιση που σε βγάζει εκτός 100 δόσεων για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά απαντά ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.

ΦΠΑ. Το μοσχαρίσιο κρέας πάει στο 13% από 23% και σε «αντάλλαγμα» ο φόρος στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάει στο 23%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δυο άρθρα: η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα. Στα τελευταία περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015, και το υπόλοιπο 50% 1η Οκτωβρίου του 2016.

Οι πρόωρες συντάξεις μπαίνουν και βγαίνουν στην λίστα των προαπαιτούμενων.

Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την οποία ζητούσαν οι δανειστές μείωση του ανώτατου συντελεστή 8%, η κυβέρνηση το απορρίπτει γιατί είναι θέμα «ταξικό».

Παζάρι γίνεται για τα κλειστά επαγγέλματα, τόσο για το ποια ανοίγουν όσο και για το ποια θα περιληφθούν στα προαπαιτούμενα.

Reuters: Συμφωνία έως την Τρίτη και εκταμίευση ως τις 20 Αυγούστου

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ώς την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την παραπάνω πηγή, οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί ως την Τρίτη, όπως σχεδιάζεται, τότε η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη.

Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει η ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας.
Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α -μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. Ορισμένες χώρες, πάντως, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν.

Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύει και η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, διαπιστώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ώς την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, π.χ. σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη» γράφει η εφημερίδα.

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Επιμένουν οι Γερμανοί

Τις εκτιμήσεις ότι το Βερολίνο επιθυμεί να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ενισχύουν οι δηλώσεις του εκπρόσωπου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς στο περιοδικό Focus.

Ο Καρς ζήτησε να δοθεί περισσότερο χρόνος στις διαπραγματεύσεις και πρότεινε να δεχθεί η ΕΚΤ, εάν χρειαστεί, την καθυστέρηση στην πληρωμή της δόσης που πρέπει να της καταβάλει η Αθήνα στις 20 Αυγούστου.

«Η επιμέλεια πρέπει να προέχει της ταχύτητας. Αποφάσεις που αφορούν δισεκατομμύρια δεν επιτρέπεται να τις παίρνεις ‘στο πόδι’» είπε.

Ο ίδιος αξιολόγησε ως μη εποικοδομητικές τις δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) περί αμφίβολης βοήθειας από τη Γερμανία σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ. «Αυτοί στο CDU και στο SCU που σκέφτονται καθαρά γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στη δανειοδότηση μόνο μετά το 2016» υποστήριξε ο Καρς.