Γκρός: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται κοντά στην αποπληθωριστική ανάπτυξη

Ο Μπιλ Γκρός της Janus Capital Group προειδοποιεί πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά στην αποπληθωριστική ανάπτυξη».

Όταν υπάρχει «μυρωδιά αποπληθωρισμού, τότε τα πράγματα τείνουν να αντιστρέφονται και να πηγαίνουν άσχημα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg. Όπως σημείωσε, ο δείκτης εμπορευμάτων CRB δεν βρίσκεται απλώς σε κυκλικό χαμηλό, αλλά είναι χαμηλότερα και από το 2008, όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers.

Οι αγορές εμπορευμάτων λένε μια πιο αληθινή ιστορία για το τι συμβαίνει στην οικονομία, διότι υπόκεινται σε προσφορά και ζήτηση σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τον Gross. Το πετρέλαιο, τα μέταλλα και τα σιτηρά έχουν κάνει «βουτιά» καθώς η κινεζική οικονομία έχει επιβραδυνθεί και ο κορεσμός σε πολλές αγορές έχει πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Σε ότι αφορά την Fed, ο Gross αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. Η Fed είναι «νοητικά δεσμευμένη να κινηθεί πριν το τέλος του έτους», σχολίασε, παρά το ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ψήφισε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά την διατήρηση των δικών της επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά και συζήτηση για αλλαγή της πολιτικής της το επόμενο έτος.

Μια κίνηση από την Fed τον Σεπτέμβριο «δεν είναι ομόφωνη» όμως τώρα είναι η «πλειοψηφούσα γνώμη», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η αύξηση πιθανότατα θα είναι από 25 έως 50 μ.β., αν και μια αύξηση κατά 50 μ.β. θα «τρόμαζε την αγορά».