Μυτιληναίος: Αυξήθηκαν κατά 36% τα κέρδη α’ εξαμήνου

Μικρή μείωση του κύκλου εργασιών και των EBITDA αλλά σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 36% ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 2,5% στα 636,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 118,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 32,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 35,9%.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του ομίλου δεν περιλαμβάνουν ποσό 22,3 εκατ. ευρώ από την αξία των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), παρά την ύπαρξη τελικής πρότασης από τη ΡΑΕ, λόγω κωλυσιεργίας του αρμόδιου υπουργείου. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν το έσοδο αυτό είχε υπολογιστεί, θα αύξανε τα EBITDA κατά 22,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 18,0 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότητας, ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων παρουσίασε την ισχυρότερη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών 297,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45% σε σχέση με πέρυσι, και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 65,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 176%.

Ο Τομέας Έργων EPC παρουσίασε μειωμένη επίδοση, με τη ΜΕΤΚΑ να καταγράφει κύκλο εργασιών 257,6 εκατ. ευρώ έναντι 361,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού προόδου της εκτέλεσης των έργων στην Συρία. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, μειώθηκαν σε 29,2 εκατ. ευρώ από 54,5 εκατ. ευρώ.

Ο Τομέας Ενέργειας, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από το εγχώριο περιβάλλον, κατέγραψε κύκλο εργασιών 86,0 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι 90,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 42,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, μείωση που συνδέεται άμεσα με την παρατεταμένη καθυστέρηση οριστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος ή του νέου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας.

«Το επόμενο διάστημα ο όμιλος, με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων και ξένων μετόχων και των εργαζομένων του, θα συνεχίσει να ενδυναμώνει στρατηγικά την παρουσία του στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει ο όμιλος Μυτιληναίου στην ανακοίνωσή του.