Για "μικροπροβλήματα" σε σχέση με το παλιό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έκανε λόγο ο ΥΠΟΙΚ

Για «μικροπροβλήματα» σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συζήτησης με τους θεσμούς σημειώνοντας πάντως ότι «δεν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα».

«Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα κωλύματα λέγοντας ότι θα μπορέσει να δώσει περισσότερα στοιχεία αύριο «γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα», όπως αναφέρει το naftemporiki. Παράλληλα ερωτηθείς για το αν θα κλείσει η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου τόνισε ότι «είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα». Πρόσθεσε δε πως «ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο». Ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα.

Σχετικά με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Νωρίτερα είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Αυγούστου, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο διάλειμμα μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών. Έως τις 15:30 ο ΥΠΟΙΚ και ο Γ. Σταθάκης συζήτησαν για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ για την ερχόμενη 30ετία.

Όπως είπε ο κος Τσακαλώτος «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα», ήταν η εκτίμηση του υπουργού διευκρινίζοντας ότι οι αποκλίσεις αυτές αφορούν τη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Πληροφορίες που επικαλείται το euro2day, αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και επί των οποίων έχει συμφωνηθεί η αποκρατικοποίηση να τρέξουν από το υφιστάμενο σχήμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται να εστιάζονται κάποιες από τις διαφωνίες.

Η συζήτηση συνεχίζεται με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο κυβερνητικές πηγές ανάγουν σε ένα από τα πλέον φλέγοντα της διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κο Τσακαλώτο από τις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου δανείου γέφυρα.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντικείμενο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ζητήματα δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα υπάρξουν οι εξής συναντήσεις:

  • 11:30 οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
  • 15:30 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • 17:30 Θέματα Δικαιοσύνης.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των θεσμών.