Της εφαρμογής του plan B, με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος, υπεραμύνεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στην El Pais, ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν ήταν η εναλλακτική λύση στο σχέδιο Σόιμπλε, αλλά αποτελεί «μέρος του σχεδίου» του Γερμανού Υπουργού και «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως στόχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να ανασχεδιάσει την Ευρωζώνη.
«Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για θέματα φορολογίας, με εξουσία να επεμβαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ακόμα και χωρών που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι σαν να μπαίνουν όλες οι χώρες σε πρόγραμμα, το σχέδιό του είναι να επιβληθεί παντού η τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι» υποστηρίζει.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου γιατί αναφέρεται στο Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως το Παρίσι είναι το μεγάλο «έπαθλο» και «ο τελικός προορισμός της τρόικας» και γι’ αυτό «το Grexit θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκφοβισμού της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Παρισιού».
Συμπληρώνει, δε, ότι όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της τρόικας» επαναλαμβάνοντας τα περί πραξικοπήματος.
Όσο για το εάν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Ελπίζω όχι, αλλά θα υπάρξει πολύς θόρυβος, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, στόχοι δεν θα επιτευχθούν, η ύφεση θα βαθύνει, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι».
Ερωτηθείς γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν πάτησε το «κουμπί ενεργοποίησης» του plan B, ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι «υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί».
Στην ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος, ο κ. Βαρουφάκης είναι σαφής: «Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».
Πηγή: tovima