Αυτογκόλ και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Του Άρη Ραβανού

«Κάναμε ένα λάθος και το διορθώνουμε…» ήταν η εξήγηση που δίνει κατόπιν εορτής και αφού είχε ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη, είχε εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος εφαρμογής και ξεκινούσε η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αντιμέτωπη με τον ίδιο της, τον κακό εαυτό, βρίσκεται η κυβέρνηση που για μια ακόμη φορά, και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή, έβαλε αυτογκόλ, δίνοντας το δικαίωμα για κριτική επί των ενεργειών της.

Το νέο αλαλούμ που προκάλεσε η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εφορίες με την άτακτη υποχώρηση που σάλπισαν στην κυβέρνηση μετά την απαίτηση της τρόικας να τεθούν εκτός οι βεβαιωμένες οφειλές, δηλ. οι πέντε από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργεί βαρύ κλίμα.

Χρειάστηκαν απλά δυο μήνες να ψηφιστεί η ρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις τρεις μέρες για να αλλάξει και ενώ έως την περασμένη Κυριακή διεμήνυαν από την κυβέρνηση:«είναι νόμος του Κράτους και θα εφαρμοστεί»!

Να εξευμενίσουν την τρόικα

«Κάναμε ένα λάθος και το διορθώνουμε…» ήταν η απλοϊκή, πλην όμως όχι πιστευτή, εξήγηση που δίνουν από την κυβέρνηση, κατόπιν εορτής και αφού είχαν συμφωνήσει οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, είχε ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη, είχε εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος εφαρμογής και ξεκινούσε η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα επιμένουν από την κυβέρνηση, προσπαθώντας να διαχειριστούν επικοινωνιακά την υπόθεση, ότι με την αλλαγή που θα γίνει θα επιστρέψουμε στην αρχική έννοια της ρύθμισης και τονίζουν ότι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, και ο Πρωθυπουργός και οΕυάγγελος Βενιζέλος, είχαν πει αρχικά ότι θα δοθεί ανάσα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι για τα τρέχοντα.

Βέβαια παραμένει το ερώτημα, γιατί επελέγη με τη ρύθμιση (σ.σ. αναγραφόταν στο ΦΕΚ προ ημερών) να δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και άρα πολλοί φορολογούμενοι θα απέφευγαν να πληρώσουν τώρα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Υπό το φόβο να μην προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας και να μπλοκάρει η διαδικασία σε ένα ιδιαίτερα καθοριστικό σημείο για την χώρα, η κυβέρνηση έκανε πίσω, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» για το 2014, εκτός αυτής που έχει προβλεφθεί για το 2015.

Από εδώ και περά η κυβέρνηση ετοιμάζεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν μόνο οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου.

Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση

Η πίεση είναι μεγάλη στην κυβέρνηση, όπως και ο εκνευρισμός, καθώς δέχεται πολλά κτυπήματα από την τρόικα, αλλά παρόλα αυτά, επιμένουν ότι ο βασικός στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο παρασκήνιο συνεχίζεται η προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης για την έλευση της τρόικας και το νέο στοιχείο είναι, μετά και τις χθεσινές επαφές αντιπροσωπείας της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ότι θα προωθηθούν ο περιορισμός των μη μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο, ενώ θα προχωρήσει η αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι και εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί κοινό σημείο επαφής με την τρόικα, ώστε να επέλθει συμφωνία.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=650197