Δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του 2015, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ό,τι και να γίνει δεν θα «συμμετάσχουν» σε αυτήν οι καταθέτες που έχουν λογαριασμούς με πάνω από 100.000 ευρώ, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί bail in τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016 είναι ένα από τα βασικά μελήματα της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος στην παρούσα φάση. Αυτό άλλωστε ήταν και το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το απόγευμα με τους επικεφαλής των δανειστών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δύο φαίνεται ότι είναι τα επικρατέστερα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης. Το πρώτο, που εκτιμάται ότι είναι και το πλέον πιθανό σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τέλος του 2015, τα stress test θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους θεσμούς. Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο φέρνει προ των πυλών το «κούρεμα». Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.