FT: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα

Ερωτηματικά υπάρχουν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ  για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα λόγω του υψηλού επιπέδου χρέους της Ελλάδας και του κακό ιστορικού στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η εφημερίδα επικαλείται μια τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση που παρουσιάστηκε στο ΔΣ του Ταμείου, στην οποία αναφέρεται ότι οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης «συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο».

Όμως, προστίθεται, «δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση». Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια «δεύτερη φάση», όταν η Ελλάδα θα έχει «συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων» και, το πιο σημαντικό, «αφού οι δανειστές της Ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους».

Αυτό, όπως σημειώνεται, σημαίνει ότι ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει αν θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες, πιθανόν ακόμη και εντός του 2016.

Η συγκεκριμένη θέση εξελίσσεται σε «αγκάθι» κυρίως ως προς το Βερολίνο. Αν και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αποκλείσει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους, επιπλέον το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να λάβει έγκριση για το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, υποστηρίζουν οι FT, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε, το Ταμείο να κινηθεί παράλληλα» με τις διαπραγματεύσεις της Ευρωζώνης. Αντ’ αυτού, πλέον βρίσκεται μπροστά στην προοπτική να προσπαθήσει να προωθήσει την ελληνική διάσωση σε ένα προβληματισμένο γερμανικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Στον αντίποδα, αρκετές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που απορρέουν από μία τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη φήμη του Ταμείου» φέρεται να ανέφεραν, απευθυνόμενες προς την διευθύντρια του ΔΝΤ. Πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας στους Financial Times, επιμένουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται θετική στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η έκθεση του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα, έρχεται να εντείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τη στιγμή που και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει σοβαρή κρίση για το θέμα.

Το ΔΝΤ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ήταν σε ισχύ έως το Μάρτιο του 2016, θα έπρεπε να πεταχτεί καθώς δεν θα μπορούσε πλέον να πετύχει το στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές στο διάστημα αυτό. Αμέσως μετά, το Ταμείο πίεσε την Αθήνα να αιτηθεί νέο πρόγραμμα, που απαιτεί έγκριση του διοικητικού του συμβουλίου, επιβάλλοντας τη σύσκεψη της Τετάρτης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι το ΔΝΤ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την ελληνική διάσωση παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι σε μια τηλεδιάσκεψη που διέρρευσε αυτή τη βδομάδα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να «τραβάει την πρίζα» του προγράμματος εντός του έτους. «Με βάση τους δικούς του κανόνες, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διάσωση. Εννοώ ότι έχουν ήδη παραβιάσει τους κανόνες τους δυο φορές για να το κάνουν, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν και τρίτη φορά», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Ο δρ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία» καταλήγει.