Dip, Dip, Dipping

Η προσγείωση στην πραγματικότητα, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στρουθοκαμηλισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρωθυπουργός ζει τις σχετικές παρενέργειες καθημερινά: από τη μια έχει ένα κόμμα που βράζει, από την άλλη μια νέα απαιτητική διαπραγμάτευση που ξεκινά.

Η πραγματικότητα αυτή περιγράφεται με μελανά χρώματα στην νέα τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για την ελληνική οικονομία. Ένα από τα σημεία που αξίζει να κρατήσει κανείς: με βάση τη νέα πρόβλεψη για ύφεση 2-4% για τη φετινή χρονιά, χάθηκαν 4-10 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ του 2015. Το νούμερο αυτό δεν εκπλήσσει, απλά αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ερασιτεχνισμοί δεν είναι τζάμπα: έχουν ένα πραγματικό, υψηλό κόστος.

Ελπίζω τα παθήματα (όχι μόνο του τελευταίου επταμήνου φυσικά, έχουμε μακρύ track record κακών επιλογών) να έγιναν μαθήματα, αλλά βέβαια, όταν διαβάζω ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αγνοήσει παντελώς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ομολογώ πως απελπίζομαι λιγάκι.

Όσο ο σεβασμός στους θεσμούς και τις εξουσίες γίνεται αλά κάρτ, τόσο η χώρα μας θα παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.