Προβόπουλος: «Υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού»

Λάθος η αρχική συνταγή εξόδου από την κρίση, είπε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ

Το επικίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα περιβάλλον που διαμορφώθηκε όταν βρισκόταν στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή στην τηλεόραση του Aplha ο κ. Προβόπουλος είπε πως «υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προέβλεπε τι θα συνέβαινε εάν η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός της Τράπεζας της Ελλάδος, προέβλεπε «μερικά από αυτά που είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».

Όπως τόνισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, «δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε εκείνη την εποχή για τη χώρα στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «υπήρξαν κάποιοι κύκλοι που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την Ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, «κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκαν αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη».

Ο πρώην διοικητής παραδέχτηκε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην τρόικα, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έλεγαν ανοησίες.

«Τον Μάρτιο του 2014 είχα μεγάλη κόντρα με την τρόικα για τα stress test των τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε ότι το έλλειμμα κεφαλαίων ήταν πολύ μεγαλύτερο… Τα επιχειρήματα σαθρά, τα δικά μας ήταν βασισμένα σε μεθοδολογία. Δεν το έβαλα κάτω επέμεινα ότι είχα δίκιο. Και όπως αποδείχτηκε με τα τεστ της ΕΚΤ έτσι ήταν» τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «σε κάποιες περιπτώσεις ελέχθησαν και ανόητα πράγματα… Αφελή γιατί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα.. Για παράδειγμα εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μίγμα ήταν λανθασμένο. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά… Δυστυχώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό… Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει».

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5179200/probopoylos-yphrxe-plan-b-se-periptwsh-trapezikoy-panikoy/