«Παράθυρο» από Βάιντμαν-Νοβότνι για επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους - Ρώμη: Δεν αρκεί

Η επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μιας χώρας για τρία χρόνια θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που η χώρα αιτηθεί την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Δείχνοντας την πρόθεσή του να συμβιβαστεί στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Βάιντμαν, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε τα εξής: «Μία πρόταση της Bundesbank περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μία αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων σε όλα τα ομόλογα μιας χώρας όταν αυτή έχει αιτηθεί πρόγραμμα από τον ESM».

«Aυτό θα μείωνε δραστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος», σημείωσε. Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Bundesbank κάνει μια τέτοια πρόταση, τα σχόλια του συνήθως αυστηρού Γενς Βάιντμαν, ο οποίος διαθέτει επίσης μια έδρα και ισχυρό λόγο στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σχολιάζεται ότι κινούνται σε «συμφιλιωτικό τόνο» ως προς το ελληνικό χρέος.

Σε σχετικά ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος, μιλώντας στην  Salzburger Nachrichten υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια επέκταση του φόρτου των χρεών της χώρας».

Ο Νοβότνι είπε ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της, και επιβεβαίωσε ότι έγινε συζήτηση μεταξύ των πιστωτών για το ενδεχόμενο «κουρέματος» το οποίο απορρίφθηκε. Επέμεινε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μειώσει κανείς το χρέος, κάτι που λίγο νωρίτερα είχε αμφισβητήσει ο Ιταλός ομόλογός του υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνο με την μέθοδο της επιμήκυνσης των αποπληρωμών.