Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, είναι πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που αναπαράγει το «Πρώτο Θέμα».
Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με το 71% των 34 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σε έρευνα του Bloomberg.
Το 70% δήλωσαν ότι θεωρούν πως η Ελλάδα θα είναι ασφαλής για τον υπόλοιπο χρόνο, αν και οι μισοί από αυτούς ότι πιστεύουν πως το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί πολύ μικρό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο Τσίπρας εστιάζει στις απαιτήσεις, τα ελαττώματα στην πρόσφατη συμφωνία με τους ηγέτες της Ευρωζώνης πυροδοτούν τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα πασχίσει να εφαρμόσει το τριετές πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές αρνούνται να συναινέσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μια κίνηση που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας, Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τον στόχο των 50 δις από περιουσιακά στοιχεία, και κυρίως, για τα οφέλη από ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια θρυμματισμένη οικονομία.
«Χωρίς κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, το πακέτο δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλο» ανέφερε ο Πίτερ Ντίξον, οικονομολόγος στην Commerzbank AG στο Λονδίνο.
«Το να προσθέτεις επιπλέον δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει αντιστοιχεί στην ερμηνεία της παράνοιας του Αϊνστάιν: το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικά πράγματα».