Ελ Αριάν: Ισχυρός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit

Ισχυρός παραμένει ο κίνδυνος να εγκαταλείψει τελικά η Ελλάδα το ευρώ, παρά το καινούργιο πακέτο διάσωσης, δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Μαχάμεντ Ελ Αριάν. «Το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι η Ελλάδα θα βγει τελικά από την ευρωζώνη», ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος στο αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Ελ Εριάν, το βραχυπρόθεσμο πλάνο το οποίο ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο νωρίς την Πέμπτη, μάλλον θα υλοποιηθεί σχετικά ομαλά, όμως αυτή η συμφωνία στο σύνολό της «απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο». Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη την αύξηση δανεισμού μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, μακροπρόθεσμα η κατάσταση θα γίνει «πολύ άσχημη» για την Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού γίγαντα Allianz.

«Η Ελλάδα δεν πιστεύει στο πρόγραμμα. Έτσι, η εφαρμογή θα έχει πολλές παγίδες. Η χρηματοδότηση θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν θα είναι εύκολο να ανακάμψει η οικονομία της χώρας που συνεχίζει να καταρρέει», υπογράμμισε ο κ. Ελ Αριάν και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση και η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι ακριβή υπόθεση.