Λιού σε Σόιμπλε και Σαπέν: Επιτακτική η ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την αναγκαιότητα να βρεθεί τρόπος ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο διατύπωσε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον Γάλλο Μισέλ Σαπέν, με τους οποίους την Πέμπτη είχε διαδοχικές συναντήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι. Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, όπως συνέβη και με την συνάντηση που είχε ο κ. Λιού αργά την Τετάρτη με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τη λιττή ενημέρωση από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιού επανέλαβε την εκτίμηση της Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Λιου μίλησε τηλεφωνικά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο Λιου με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, αλλά και στην απογευματινή του συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
Στη διάρκεια των συναντήσεων, ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, που παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και δημιουργεί τους όρους για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Ο Λιου είπε ότι αυτή η επιλογή είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισε ότι θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα.