«Ανάσα» 900 εκ. € στον ELA από την ΕΚΤ - Απαραίτητη η απομείωση του χρέους

Kατά 900 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να αυξήσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας δια του ELA η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Διευκρίνισε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, εδώ και περίπου ένα μήνα. Επίσης, τη σημασία του έχει το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Μάριο Ντράγκι είχε συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο οποίος εκτάκτως έχει έρθει στην Ευρώπη για επαφές με Ντράγκι, Σόιμπλε και Σαπέν. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και δια του Λιου έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Έχει ενδιαφέρον ότι ανάλογες απόψεις, σε πολύ πιο ήπιο ύφους, εξέφρασε και ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι «η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην Ευρωζώνη». «Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για χρηματοδότηση – γέφυρα αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Ανέφερε δε ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση». «Υπήρχαν τοποθετήσεις από αξιωματούχους για διακοπή του ELA τις προηγούμενες ημέρες αλλά η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιο κράτος μέλος παραμένει και ποιο όχι», είπε ο Ντράγκι.

Όσον αφορά στην αναγκαιότητα μείωσης του ελληνικού χρέους υποστήριξε ότι όλοι την αναγνωρίζουν και ότι το ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί είναι με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό μέσα στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανονισμών της ΕΕ.