Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα στη χορήγηση δανείου-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως μεταδίδoυν ξένα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.
Οπως μεταδόθηκε, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο.
Σε συνέντευξή του ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Εντα Κένι εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του Υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οζμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι δύο ήταν οι επιλογές για δάνεια-γέφυρα της Ελλάδας. Πρώτον, διμερή δάνεια που όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχε καμία προοπτική για τέτοια βοήθεια» και, δεύτερον, το δάνειο από τον EFSM.
O κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι καταλαβαίνει πως και αυτή δεν είναι εύκολη λύση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και για αυτό επεξεργάζονταν τον τρόπο που θα εξασφάλιζε ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν θα έχαναν τα χρήματά τους σε περίπτωση που η Αθήνα θα χρεοκοπούσε στο δάνειο του EFSM.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί και συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup ως λύση την εισαγωγή IOUs, κάτι που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών καθώς εξελήφθη ως πρώτο βήμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, δήλωσε ότι τα IOUs δεν συνιστούν «μίνι-Grexit» αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.
Η χρηματοδότηση των 7 δισ. δεν φτάνει και για τις δανειακές μας υποχρεώσεις του Αυγούστου που είναι περίπου άλλα 5 δισ. Με αυτό το δάνειο-γέφυρα που δίνεται για τις ανάγκες του Ιουλίου, ξεπερνιέται το πρώτο εμπόδιο της 20ής Ιουλίου αλλά ασκείται και περαιτέρω πίεση σε Αθήνα και θεσμούς για να φθάσουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.