Δύσκολη η ρευστότητα χωρίς συμφωνία

Χωρίς συμφωνία δύσκολα θα δώσει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ με τηλεδιάσκεψη για την παροχή ή όχι ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ για σήμερα το πρωί επίσης είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να παραταθεί αφού η ισχύς της λήγει σήμερα το βράδυ.

Πάντως εκτιμάται ότι ο Ντράγκι δεν έχει λόγο να βιάζεται, καθώς την Τετάρτη το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι, οπότε οι αποφάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να ληφθούν σε δυο ημέρες.

Το «Πρώτο Θέμα» υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, είχε πει ότι τα λεφτά επαρκούν μέχρι και σήμερα Δευτέρα. Οι τραπεζίτες ευελπιστούν σε μία συμφωνία η οποία θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει 1 έως 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές, το σύστημα έχει ακόμα περιθώρια αντοχής 2-3 ημερών, δηλαδή ως την Τετάρτη – Πέμπτη. Ωστόσο, επειδή η ρευστότητα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το πιθανότερο είναι ότι από σήμερα, εφόσον δεν αυξηθεί το όριο του ELA, πολλά από τα ATM θα είναι εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, περίπου τα μισά από ATM σταδιακά θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Κατά τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, πιθανόν κατά τις επόμενες ημέρες να λειτουργεί μόνον το 30% καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα για να τροφοδοτηθούν όλα τα ATM.