Αυξήσεις 30 εκατ. ευρώ σε μέλη του ΔΕΠ των ΑΕΙ με απόφαση του Δ.Μάρδα

Αυξήσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ ετοιμάζεται να κάνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Οι σχετικές διατάξεις που αναμένεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας το Υπουργείο Οικονομικών προκαλούν αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2014 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν σε μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η απόφασή της έχει εφαρμογή για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όμως δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι, το Δημόσιο δεν οφείλει να καταβάλει αναδρομικά όσα έχουν περικοπεί, όπως έπραξε για τους ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τους οποίους η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 1.8.2012. Τα τρία μέλη του ΔΕΠ ζητούσαν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος 4093/2012 και η σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.