Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των θεσμών - Η αξιολόγηση αποστέλλεται στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Κριστίν Λαγκάρντ Διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  τον Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης -ESM, και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η αξιολόγηση των δανειστών συντάσσεται προκειμένου να αποσταλεί στις χώρες μέλη του Eurogroup.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο στόχος της τηλεδιάσκεψης, που κράτησε αρκετές ώρες, ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση πάνω στις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, η πρώτη αποτίμηση των δανειστών για τις ελληνικές προτάσεις ήταν θετική. Παρόλα αυτά, με βάση τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται ως πηγή, το ενδεχόμενο ορισμένων τροποποιήσεων παραμένει ανοιχτό.

Όπως υπογράμμιζαν αξιωματούχοι της Κομισιόν, η στάση της Γερμανίας θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην έκβαση των ελληνικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που συντηρεί τον κίνδυνο αρνητικού αποτελέσματος στο αυριανό Eurogroup.

Πριν την τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε επισταμένα να εκφράσει γνώμη επί των ελληνικών προτάσεων λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κείμενο «που πρέπει να το εξετάσουμε ενδελεχώς προκειμένου ν’ αποφασίσουμε αν είναι επαρκές».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ντάισελμπλουμ έκρινε ότι η «ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα».  Κατέληξε όμως υπογραμμίζοντας ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς».

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 16.00.