Η κυβέρνηση ζητά 54,5 δις€ και «δίνει» μέτρα επισήμως 8 δις€, ανεπισήμως ίσως και πάνω από 13 δις€

Τριετές δάνειο έως τις 30/6/2018, ρύθμιση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς που συζητείεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή προκειμένου να γίνει δεκτή ή όχι ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και να δοθεί η σχετική εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η εισηγητική έκθεση, όπως αναφέρει το capital.gr, προβλέπει αίτημα προς τον ESM για χρηματοδότηση 53,5 δισ. ευρώ σε μία 3ετία κατά την οποία, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να επιστραφούν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που κάλυψαν το 2015 δόσεις από το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διαδικασία συνιστά μερική αναμόρφωση του χρέους, αφού γίνεται αναχρηματοδότηση από τον ESM και το χρέος γίνεται ευρωπαϊκό (σ.σ δεν υπάρχει αναφορά στο  ΔΝΤ για χρηματοδότηση).  Ζητείται επίσης δέσμευση των δανειστών για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου  χρέους μετά το 2022.

Στην εισηγητική έκθεση που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ζητείται επιπλέον, «ως αναγκαία, ισχυρή οικονομική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιουχική ενίσχυση), αλλά και των επενδυτικών σχεδίω»” με χρηματοδότηση από την Κομισιόν.

Το νομοσχέδιο συνοδεύει ως παράρτημα το αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς τον ESM αλλά και κείμενο λίγων σελίδων στα αγγλικά με πυκνογραμμένα προαπαιτούμενα/μέτρα στα οποία  υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Μεταξύ αυτών,  κατάργηση της έκπτωσης που τώρα ισχύει (30%) στον  ΦΠΑ στα «πιο πλούσια και τουριστικά» νησιά, διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα υπόλοιπα έως το Φθινόπωρο του 2015 και διατήρηση των βασικών τροφίμων και των ξενοδοχείων στο 13%, αλλά και επανεξέταση όλου του ΦΠΑ στο τέλος του 2016.

Προβλέπει  -με αναδρομική εφαρμογή από 1η Ιουλίου- συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως το 2019.

Θέτει δημοσιονομικούς στόχους 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 με σαφή υποσημείωση, όμως, ότι οι στόχοι θα συζητηθούν με τους Θεσμούς υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Το ίδιο πακέτο που θα έχει αναδρομική ισχύ προβλέπει αλλαγές στο ΦΠΑ αξίας 1% του ΑΕΠ και άλλα φορολογικά μέτρα, αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στη συλλογή των φόρων και άλλα μέτρα.

Αναλυτικά:

Βασικό βραχίονα της ελληνικής πρότασης, εκτός του ασφαλιστικού και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρει το euro2day, αποτελεί το φορολογικό πακέτο, απ’ το οποίο και θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής.

Κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ ενώ μόνο από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015-2016 θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικά έσοδα θα προέλθουν επίσης από την αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το φόρο πολυτελείας, την αλλαγή επί το δυσμενέστερον της φορολογίας των αγροτών, ενώ σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αναμένονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Στα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%, η εστίαση «μετακομίζει» και πάλι στο 23%, ενώ διατηρείται σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου – όχι όμως στα μεγάλα πλούσια τουριστικά νησιά – η έκπτωση του 30% μόνο όμως μέχρι το τέλος του 2016. Στη συνέχεια η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά, αφού προηγουμένως όμως δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Ουσιαστικά, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα επανεξετασθεί συνολικά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5%) εντάσσονται φάρμακα, βιβλία, και εισιτήρια θεάτρου.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα, ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται από 26% στο 28%, αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καταργούνται προνόμια των εφοπλιστών, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής, ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Προβλέπεται επίσης σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με κατάργηση και της επιδότησης πετρελαίου, ενώ αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 12.000 σε 35% από 33% με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν βγει ο λογαριασμός από τα άλλα μέτρα.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με: έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, και συνεργασία με χώρες-μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Ελλήνων και την προέλευσή τους.

Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται και για τη βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

 

Το νομοσχέδιο με τα μέτρα

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου